Szabó Zoltán az ügyészség által ejtett ügyek kivizsgálását kezdeményezi

MTI
2003.10.19. 19:42
Olyan vizsgálóbizottság felállítását javasolja Szabó Zoltán (MSZP), amely kivizsgálná az előző kormányok idején lezajlott egyes eseményeket, amelyekkel kapcsolatban az ügyészség megszüntette az eljárást - mondta az országgyűlési képviselő vasárnapi sajtótájékoztatóján.

Szabó Zoltán közölte, hogy a pénteken benyújtott országgyűlési határozati javaslat négy eset kivizsgálását indítványozza.

Ezek egyikeként a Millenáris Kht. gazdálkodásával kapcsolatos ügyeket említette. A bizottság vizsgálná az Országimázs Központtal kapcsolatos történéseket, többek között a millenniumi tűzijáték költségeit, a Millenniumi Országjárót, amelyben szintén vádemelési javaslat született - mondta.

Hozzátette: a Magyar Fejlesztési Bank kötvénykibocsátásaival, valamint a gyermek- és ifjúsági minisztérium stadion-beléptető rendszerével kapcsolatos ügyeket ugyancsak vizsgálná a bizottság.

"Valamennyi ügyben közös, hogy az eljárás megszüntetése ellen az illetékesek panasszal éltek, és ezt a panaszt az ügyészség elutasította" - mondta Szabó Zoltán.

Szavai szerint a bizottságnak azt kellene kiderítenie, milyen kormányzati elhatározás állt ezek mögött a döntések mögött, kik vettek részt a döntésekben, és történt-e ezzel összefüggésbe hozható vagyongyarapodás a döntéshozók körében.