Gábor, Karina, Ders
-3 °C
7 °C

Az ombudsman szerint szabályszerű volt a Citadella teraszának lebontatása

MTI
2003.10.30. 17:12
Lenkovics Barnabás állásfoglalása szerint a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal (KÖH) valamennyi jogi eszközt igénybe vett, hogy a Citadella területén engedély nélkül teraszt építtetett cég ellen eljárjon, és a hivatal szabályszerűen járt el az ügyben - mondta el csütörtökön az MTI-nek Varga Kálmán, a KÖH elnöke.

Az állampolgári jogok országgyűlési biztosa hivatalból indított vizsgálatot a Citadella-terasz elbontatása érdekében tett KÖH-intézkedésekről, határozatokról - emlékeztetett az előményekre Varga Kálmán.

Az MTI információi szerint az állampolgári jogok országgyűlési biztosa - aki valamennyi az ügyben érintett és eljáró szereplő ténykedését vizsgálta - a XI. kerületi önkormányzatot és a XI. kerületi rendőrséget elmarasztalta "hatásköri túllépésért".

Varga Kálmán utalt arra, hogy az ombudsman ajánlása szerint bizonyos mértékben gyorsítani kellene a KÖH eljárását a hatáskörébe tartozó ügyek vizsgálata során.

Varga Kálmán közölte, a KÖH évente harmincnyolcezer üggyel foglalkozik, és csak a legvégső esetben szabnak ki bírságot. Az idei évben a hivatal által kiszabott kulturális, műemléki bírságok összege még nem érte el a 70-80 millió forintot.

15%
3990 Ft
3392 Ft
15%
3499 Ft
2975 Ft