Az SZDSZ megszavazza a gyűlöletbeszéd-törvény módosítását

MTI
2003.11.10. 22:44
A józan megítélés "első és nem jelentéktelen megnyilvánulásaként" értékelte az MTI érdeklődésére Bárándy Péter az SZDSZ elnöke, Kuncze Gábor azon a hétfői bejelentését, miszerint a szabad demokrata frakció többsége megszavazza a gyűlöletbeszéddel kapcsolatos jogszabály-módosítást.

Az igazságügy-miniszter szerint a módosítás lényeges tartalmát akkor is megőrzi, ha a kisebbik kormánypárt javaslatára mellőzik azt a szakaszt, amely büntetendővé nyilvánítaná, ha valaki a nemzeti, etnikai vagy vallási hovatartozás alapján személyek alsóbb- vagy felsőbbrendűségét állítja.

E nélkül is betölti célját a törvény. Igaz ugyan, hogy a New York-i egyezménynek nem tesz mindenben eleget, de a Magyarországon jellemző tiltandó megnyilvánulások kezelhetőek lesznek - mutatott rá Bárándy Péter. Az 1965-ös New York-i egyezmény a faji megkülönböztetés valamennyi formájának kiküszöböléséről intézkedik.

A szabad demokratáknak arra a felvetésére, hogy kihirdetése előtt alkotmánybírósági kontrollnak vessék alá a módosítást, a miniszter közölte: meggyőződése szerint a módosítás kiállja az alkotmányosság próbáját.

Azt remélem, hogy az ellenzéki frakciókban is lesz olyan felelősen gondolkodó képviselő, aki amellett dönt, hogy támogatja a módosítást - jegyezte meg Bárándy Péter.