Megfenyegették a primitívnek mondott testvérpárt

2003.11.19. 19:14
Több halálos fenyegetést is kapott az a két roma testvérpár, akiknek azért ítélt meg kevesebb kártérítést a bíróság, mert az átlagosnál primitívebbnek tartott, az RTL Klub esti híradójának információja szerint.

A két testvérpár ügye miatt találkozott egymással Medgyessy Péter és Lomnici Zoltán főbíró kedden, ahol a kormányfő elmondta, nincs egyszerűbb és bonyolult személyiség ebből a szempontból, nincs származás alapján történő megkülönböztetés.

Lomnici Zoltán szerda fogadta hivatalában Kaltenbach Jenő kisebbségi biztost., akivel megállapodtak, a testvérpár ügye nyomán támadt ellentét félreértésen alapult, és további együttműködésről állapodtak meg.

Az úgy előzménye, hogy múlt hét hétfőn fellebbezést nyújt be egy magyarcsanádi roma testvérpár, mert a bíróság az általuk kértnél kevesebb összeget ítélt meg jogszerűtlen fogva tartásuk kárpótlásaként arra hivatkozva, hogy személyiségük az átlagosnál primitívebb, ezért a börtön nem viselte meg őket annyira.

Két-két millió forintot kértek nem vagyoni kártérítésként az emberölésért 2001-ben első fokon elítélt, majd felmentett Gán fivérek az államtól, azonban mindkettőjük esetében csak 1,2 millió forintot ítélt meg a bíróság.