Szabadságos katonák tértek haza Irakból

2003.11.25. 16:31
Irakban szolgáló, szabadságos magyar katonák újabb csoportja érkezett a Ferihegyi repülőtérre - értesült a Havaria Press. A sivatagi öltözéket viselő katonák kedden kora délután érkeztek meg a Ferihegy 1-es terminálra.

A hazatérő katonai csoport a honvédség egy AN-26-os gépével, a török főváros, Ankara érintésével érkezett Budapestre. A katonák hazahozatalát a honvédelmi vezetés olyannyira titokban tartotta, hogy még a honvédek közvetlen rokonai sem ismerhették az érkezés pontos idejét.

"A magyar szállítózászlóalj katonáinak 40 százaléka további három hónapot szolgálhat Irakban, a váltóállomány felkészítése már megkezdődött - nyilatkozta a Magyar Honvédség vezérkarifőnök-helyettese az MTI-nek, miután kedden hazatért Irakból.

A kint szolgáló katonák mintegy 70 százaléka szerette volna meghosszabbítani hathónapos szolgálatát - mondta Havril András altábornagy. Hozzátette: a mintegy 300 fős magyar kontingens 40 százaléka maradhat Irakban, a többi katona kiválasztása már megtörtént. Ismét nagy mértékű túljelentkezés volt a misszióba. A februári végi váltás után mintegy 150 fős tartalék állománnyal rendelkeznek majd - közölte.