Meghosszabbították az orosz államadósság kapcsán indított nyomozást

MTI
2003.11.25. 18:44
Újabb két hónappal meghosszabbították a Magyarországgal szemben fennálló orosz államadósság lebontása kapcsán indított nyomozást - közölte a rendőrség. "A rendőrök és a szakértők tovább vizsgálják a rendelkezésükre álló iratokat" - mondta az Országos Rendőr-főkapitányság Pénzügyi Nyomozó Igazgatóságának bűnügyi főigazgatója.

Szabó Mihály emlékeztetett: az orosz államadósság ügyében július 21-én érkezett a rendőrségre a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi) feljelentése, és a nyomozást július 23-i hatállyal rendelte el az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) Pénzügyi Nyomozó Igazgatósága ismeretlen tettes ellen a számviteli rend megsértésének gyanúja miatt.

A pénzügyminiszter még ez év január 20-án, miután hazaérkezett Moszkvából - ahol orosz kollégájával aláírta a orosz államadósságról szóló egyezményt - közölte, hogy az orosz partner 82 millió dollárt utal át a teljes 92 millió dolláros, még megmaradt orosz államadósságból.

Ezek azok az összegek, amelyeket az orosz nyilvántartás szerint különböző magyar szervezetek már korábban lehívtak, itthon azonban nem vonták le a nyilvántartott összegből azokat. A Kehi vizsgálata ezek sorsának feltárására irányult. A keresett pénz értéke kamatokkal együtt mintegy 76 millió dollár volt.