Hecckampányról beszél a külügyi szóvivő

MTI
2003.11.26. 11:11
A Külügyminisztérium megdöbbenve tapasztalja, hogy a sajtóban és a politikában is elindult egy olyan vonal, amely egy magyar állampolgár tragikus halálából, egy magyar család gyászából a tárca ellen irányuló hecckampányt kíván véghez vinni - mondta a külügyi szóvivő szerdán az MTI-nek.

A külügyi tárca nem érti, "miért várja el a magyar média, hogy a naponta többször, esetenként egymásnak ellenmondó újabb és újabb verziókra a minisztérium reagáljon". A szóvivő szerint pontosan akkor lenne a Külügyminisztérium felelőtlen, ha információ hiányában reagálna ezekre.

Tóth Tamás szerint az utóbbi időben támadások érik a Külügyminisztériumot azért, mintha a tárca tudatosan dezinformálna vagy tényeket hallgatna el Varga-Balázs Péter halálának körülményeiről.

"A Külügyminisztérium nem érti azt a műfelháborodást, ami azért van, hogy a család jelentette be a történteket. Amint tudomást szereztünk róla, megindult a kivizsgálás" - hangsúlyozta a szóvivő. Mint mondta, azért nem nyilatkozik a Külügyminisztérium az ügyben, mert jelenleg nincs abban a helyzetben, hogy lemérje, melyik változat valós és melyik nem. Hozzáfűzte: saját forrásból utaztatnak ki Irakba két diplomatát egy veszélyes misszióra, akik tájékozódását a Külügyminisztérium a lehető leghitelesebbnek fogja tekinteni. Tóth Tamás ugyanakkor megerősítette, hogy az Egyesült Államoktól is várják a hivatalos vizsgálat eredményét. "A Külügyminisztériumnak a magyar állampolgároknak a világban történő mozgása kapcsán akkor lenne felelőssége, ha nem hívná fel a figyelmet arra, hogy a világban válságövezetek vannak, olyan helyek, ahová nem szabad utazni. A külügyi tárca számos alkalommal figyelmeztetett erre Irak kapcsán is" - szögezte le a szóvivő.

"Sajnos az Irakban tartózkodó magyar állampolgárok nem jelentkeznek be. Ha megteszik, a bagdadi nagykövetség tanácsokat ad számukra, és lehetőségein belül számtalan területen segíti őket, bár ez nem jelenti azt, hogy biztonságuk növekedne" - jelentette ki a szóvivő.