The Times a Kondor-ügyről

Index
2003.11.28. 18:53
Kondor Katalin rádióelnök megbízotti múltjának ügyével foglalkozott a pénteki The Times tabloid kiadása. A cikk címe a Magyar rádióelnök kémbotránya.

Kódnevén Vári, vagyis a magyar titkosszolgálat H-59742-es ügynöke volt. Feladata, hogy megvédje a kommunista államot a kapitalista kémektől. Vári és története egy thriller sztorija is lehetne, de valójában egy közéleti botrány, amely jelenleg a közbeszéd tárgya Budapest - kezdődik a The Times cikke.

A lap beszámol arról, hogy egy a Népszavában megjelent dokumentum szerint Kondor Katalain a Magyar Rádió elnöke a III-as főcsoport ügynöke volt 1974 és 1983 között, és összekötője szerint tehetséges, kimagasló munkát végzett.

Kondor tagadta ügynöki múltját, és kijelentette, a dokumentumok hamisak. A lap megírja, hogy a nyilvánosságra hozott adatok több szakértő szerint valódiak. A lap megkérdezte a Történeti Levéltártól Batzoni Gábort, aki elmondta: az iratok valódinak tűnnek, de attól még hogy azok, nem biztos, hogy igazak.

A lap megjegyzi, nem ez az egyetlen ilyen ügynökbotrány az utóbbi időben a volt kommunista országokban. Példaként Medgyessy Péter ügynökmúltját, Pokorni Zoltán apjának ügynök múltja miatti lemondását említi a lap.