Gusztos megdöbbent Szili gyásznapi beszédén

MTI
2003.12.07. 18:05
Egy demokráciában egyetlen közjogi méltóság sem engedheti meg magának, hogy egy város gyásznapját az ő programjához igazítsák - jelentette ki Gusztos Péter, az SZDSZ ügyvivője vasárnap az MTI-nek. A szabaddemokrata politikus ezt annak kapcsán mondta, hogy Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke részvételével december 6-án tartották az 1956. december 8-i sortűz áldozatainak tiszteletére rendezett megemlékezését Salgótarjánban.

"Nagy valószínűséggel azért tartották december 6-án a gyásznapot, hogy a város szocialista polgármestere és a házelnök jelen tudjon lenni a hétfői szavazásokon. Ezt cáfolják, mindketten azt mondták, hogy a megemlékezés dátuma már régen eldőlt" - mondta Gusztos Péter, hozzátéve, hogy a gyásznapot évek óta december 8-án tartják." Ha ez mégis megtörténik, - akár az ő tudtán kívül - akkor is úgy vélem, hogy kötelessége elnézést kérni a város lakóitól" - mondta Gusztos Péter, hozzátéve: egyetlen közjogi méltóság sem sérthet meg egy várost azzal, hogy egy ilyen gyásznapot az ő programjához igazítsanak.

A politikus megdöbbentőnek nevezte, hogy a Mikulás napján elmondott gyászbeszédben a szónok minősítse azokat, akik felhívták a figyelmét arra, hogy abszurd dolog hatodikán tartani egy nyolcadikai gyásznapot. Szili Katalin szombati beszédében azt mondta: a salgótarjániak tiszteletadása üzenet az ország számára, amelynek lényege, hogy emlékezni kell, nem szabad feledni, de az emlékezés nem lehet alkalom méltatlan csatározásokra, a gyász méltóságát megzavaró "dühkitörésekre".

A városi gyásznapról az előzetes bejelentéseknek megfelelően távol maradt az SZDSZ, a Fidesz, a Fidelitas és az MDF. E szervezetek a sortűz tényleges évfordulóján, december 8-án emlékeznek az áldozatokra Salgótarjánban.