Bizottság a holokauszt roma áldozatainak kárpótlása ügyében

MTI
2003.12.10. 00:26
Paritásos alapon, ellenzéki vezetéssel jönne létre a holokauszt roma áldozatainak kárpótlásával foglalkozó vizsgálóbizottság, amelynek létrehozásáról kedden folytatta le a parlament az általános vitát.

Szászfalvi László (MDF), az Országgyűlés emberi jogi bizottságának elnöke előterjesztőként elmondta: a Roma Polgári Tömörülés megkeresése alapján foglalkozott a testület az üggyel.

Szólt arról, hogy az érintettek meghallgatása, valamint a szakmai háttéranyagok áttanulmányozása alapján a bizottság megállapította, hogy "a roma kárpótlás kapcsán számos tisztázatlan kérdés áll fenn".

Az emberi jogi bizottság szerint "sajnálatos módon történtek bizonyos, főleg adatvédelmi, illetve a romákat hátrányosan érintő intézkedések, esetlegesen visszaélések is, illetve megállapítható, hogy a folyamatok meglehetősen lassúak". Szászfalvi László hangsúlyozta: a bizottság fontosnak tartja, hogy a hazai legnagyobb kisebbség, a romák kárpótlásával az Országgyűlés is foglalkozzon.

A vizsgálóbizottság felállítása hozzájárulhat a vitatott kérdések, az esetleges visszásságok és visszaélések tisztázásához, a kárpótlási folyamat felgyorsításához, tette hozzá a képviselő.