Jusztin
13 °C
30 °C

A bírák szemléletváltozását sürgeti a kisebbségi ombudsman

MTI
2003.12.11. 00:06
Szemléletváltozást sürgetett a bíráknak az alkotmányhoz, illetve "a jogrend felfogásához való viszonyában" Kaltenbach Jenő kisebbségi ombudsman a Klubrádió szerda esti műsorában a Debreceni Városi Bíróság egy csalási perben korábban született elsőfokú ítéletének indoklása kapcsán, amelyben a bírói döntés szerint a csaló "roma beütése" alapot adhatott volna a felperes fokozottabb körültekintésére.

A kisebbségi ombudsman szerint fontos lenne, hogy a bírák "ne a legalacsonyabb szintű, a konkrét ügyhöz legközelebb lévő jogszabályt alkalmazzák mechanikusan, hanem próbáljanak meg jogrendben, jogintézményekben, alkotmányosságban, emberi jogokban gondolkodni", ami "teljes mértékig hiányzik a magyar bírói kar gondolkodásmódjából, vagy legalábbis nagyon nagyrészt hiányzik". Ugyanakkor ezt érthetőnek nevezte, mivel, mint mondta, az elmúlt ötven, sőt száz évben nemigen volt a bíráknak erre alkalmuk.

Kaltenbach Jenő fontosnak mondta azt is, hogy az igazságszolgáltatás a jelenleginél jóval nyitottabb intézményrendszer legyen. Sok tekintetben "az igazságszolgáltatás egy zárt doboz, amelybe még belelátni se nagyon lehet kívülről, mert van egy önvédelmi reflex, amely ezt szinte lehetetlenné teszi" - fogalmazott az ombudsman.

A Nemzeti Etnikai és Kisebbségi Jogvédő Irodának több hasonló esetről is tudomása van, s ezeket nyilvánosságra hozza - jelentette ki a műsorban Furmann Imre.