Gábor, Karina, Ders
-3 °C
7 °C

Néhány koleszterinszint csökkentő lemaradt az OEP-lsitáról

MTI
2004.01.03. 15:17
Kimaradt néhány koleszterinszintet csökkentő termék a Magyar Közlönyben megjelent gyógyszertámogatási listáról, ezért ezeket most drágábban adják a patikák; a szaktárca a listát korrigálni fogja, az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) pedig visszafizeti a különbözetet a betegeknek. Bartucz Attila szóvivő közölte, hogy az Egészségügyi, Szociális és Családügyi Minisztérium a tévesen megjelent támogatotti listát korrigálni fogja, a patikusok azonban jelenleg annak alapján számlázzák a gyógyszereket.

A támogatotti körből véletlenül kimaradt koleszterinszintet csökkentő szerek helyettesítésére vannak olyan azonos hatóanyagú készítmények, amelyeket jelenleg is támogatással vásárolhatnak meg a betegek - ismertette a szóvivő. Ha a terápia miatt a beteg számára a helyettesítő gyógyszer nem megfelelő, akkor a korrigálásáig kiváltott koleszterinszint-csökkentők után elmaradt támogatást az egészségbiztosítási pénztár az érintetteknek megfizeti - mondta el Bartucz Attila.

Az OEP azt kéri a betegektől, hogy a gyógyszerek kiváltásakor a patikai számlát őrizzék meg, mert a biztosító annak alapján tudja megtéríteni a beteg által kifizetett többletköltséget - fűzte hozzá.