A héten bevonulnak a sorkötelesek

MTI
2004.01.13. 06:03
Közel 2600 sorköteles vonul be kedden és szerdán a Magyar Honvédség kiképzőközpontjaiba hat hónapos sorkatonai szolgálatának megkezdésére. A beérkezés után a sorkötelesek megkapják felszerelésüket, és átesnek az orvosi vizsgálaton, majd alegységparancsnokuk jelenlétében leteszik a katonai esküt. A bevonulók döntő többsége az eskütételt követően, már pénteken eltávozásra hazautazhat.

A fiatalok a két hónapos alapkiképzés után a szárazföldi csapatokhoz kerülnek majd. Az újoncok 29 százaléka általános iskolai, 66 százaléka középfokú végzettséggel rendelkezik, 5 százalékuk diplomás. A bevonulók nagy többsége nőtlen, négy százalékuk házas és zömmel gyermektelen, míg 0,3 százalékuk nős és egygyermekes.

Az újoncok bevonulási segélyt kapnak, amelynek összege egyedülálló sorköteles esetében a kötelező legkisebb munkabér 60 százaléka, azaz 31 800 forint, eltartásra jogosult gyermekesek a minimálbér teljes összegét kapják, vagyis 53 ezer forintot. A szaktárca januártól nyolc százalékkal megemelte a sorkatonák korábbi, 4950 forintos illetményét.