Lévai közbenjárást kéri az Új Generáció a meleg diák ügyében

MTI
2004.01.14. 18:26
Az SZDSZ - Újgeneráció az esélyegyenlőségi miniszter személyes közbenjárását kéri a Károli-ügyben, mivel álláspontjuk szerint az egyetem döntése súlyosan embertelen és egyértelműen alkotmánysértő.

A szabaddemokraták ifjúsági szervezetének közleménye az Alkotmány 70/A. paragrafusára hivatkozik, amely kimondja, hogy a Magyar Köztársaság biztosítja minden területén tartózkodó személy számára az emberi, illetve állampolgári jogokat bármely megkülönböztetés nélkül.

"Az egyenlő bánásmódról és az esélyegyenlőség előmozdításáról szóló törvény, összhangban az Európai Unió Amszterdami Szerződés nevű dokumentumával, tiltja a szexuális orientáció szerinti diszkriminációt." - áll a közleményben.

Az Új Generáció meglátása szerint az ügy nem az egyetem belső ügye, hanem minden homo- és heteroszexuális magyar polgárra tartozó közügy. A szervezet - tiszteletben tartva minden ember személyes véleményét a homoszexualitásról - leszögezi, nincs és nem is lehet olyan egyházetika, ami kivonhatná magát az alkotmányosság mindenkire vonatkozó követelménye alól.

A szervezet ezért Lévai Katalin esélyegyenlőségi miniszter asszonyhoz fordul, kérve, hogy személyes közbenjárásával kísérelje meg meggyőzni a Károli Gáspár Református Egyetem vezetését, vonják vissza a diszkriminatív, törvénysértő intézkedést.

A diákot azután csapták ki az egyetemről, hogy tanárának megvallotta homoszexualitását, és nem volt hajlandó eleve lemondani a lelkészi pályáról. Az egytem döntését elítélte Magyar Bálint oktatási miniszter, a Háttér Társaság a Melegekért szervet pedig polgári peres úton támadja meg a döntést.