Megbukik a kistérségi társulásalakítás?

Népszabadság
2004.01.15. 07:18
A belügyminiszter ígérete szerint tavaly decemberben a parlament elé kellett volna terjeszteni a közigazgatás-korszerűsítési csomagot, amely az alkotmány és a kétharmados önkormányzati törvény módosítását, valamint a kistérségi társulásokról szóló törvény tervezetét tartalmazza.

A kormány szerint a közigazgatási szolgáltatások színvonalának javítását célzó elképzelések legfontosabb eleme a kötelező kistérségi társulások létrehozása, amelyek egyes önkormányzati feladatokat - például az alapfokú oktatás, az egészségügyi és a szociális ellátás - a jelenleginél hatékonyabban és magasabb szinten végezhetnének.

Az ellenzék azonban világossá tette: a kistérségek pontos feladatainak tisztázása és a finanszírozás reformja nélkül nem támogatják a kötelező társulási formát, e nélkül viszont a kistérségek nem lehetnek önálló hatáskörök címzettjei, és normatív támogatásban sem részesülhetnek.

A törvénytervezetek normaszövege elkészült, és a kabinet tavaly decemberben elfogadta, s újabb négypárti egyeztetés után, várhatóan már februárban a parlament elé viszi. Önkormányzati szakértők szerint azonban a program valószínűleg elbukik.