T. Ház: rendkívüli ülés helyett rendes vitanap?

Népszabadság
2004.01.23. 07:01
Várhatóan nem lesz rendkívüli parlamenti ülés - értesült a Népszabadság. Emlékezetes: a Fidesz a héten kezdeményezte, hogy a házelnök január 26-ra hívja össze az Országgyűlés rendkívüli ülését, "a költségvetés valódi számairól és a várható megszorító intézkedésekről" szóló határozati javaslat megtárgyalására.

Az MSZP azt az álláspontot képviseli a házbizottság mai ülésén, hogy a Fidesz javaslata nem felel meg a rendkívüli ülés összehívásához szükséges kritériumoknak.

A megkérdezett szocialista képviselők több, az ügyrendi bizottság által az előző ciklusban elfogadott állásfoglalást is említettek. A legtöbbször felhozott példa szerint az összehívás akkor indokolt, ha a javasolt napirend rendes ülésszak alatti megtárgyalása a közérdek sérelmével járna. Ez egyértelműen nem áll fenn - állítják a szocialisták, hozzátéve: szerintük az ügyek jó irányba haladnak, tehát nemcsak formailag, tartalmilag sem értenek egyet a Fidesszel.

A Népszabadság úgy tudja, az MSZP "ellenlépésként" vitanap megtartását kezdeményezi Felelősen a gazdaságról címmel. Az erről szóló javaslatot február 2-án, a tavaszi ülésszak első napján nyújthatják be, mivel a házszabály szerint vitanapot csak rendes ülésszakon lehet tartani.