Nincs egyezség az Irakban lelőtt fiú ügyében

MTI
2004.01.30. 12:17
Egyelőre nem született egyezség az Irakban elhunyt Varga-Balázs Péter családja és a fiatalembert foglalkoztató ToiFor Kft. között - közölte Bárándy György ügyvéd az MTI érdeklődésére pénteken Budapesten. "Nincs egyezség, arról tudnék" - mondta a család jogi képviselője, hozzátéve: a céggel a család tárgyal közvetlenül, és tőlük még nem kapott ilyen információt. Hozzátette: a családdal korábban abban maradtak, hogy két hétig várnak, és ha addig nem kapnak komoly ajánlatot, akkor egyéb lépésekre határozzák el magukat.

Ez az időpont a jövő héten telik le, s ha addig nem születik egyezség, akkor "minden valószínűség szerint peres eljárást" indítanak a cég ellen - mondta Bárándy György. Arra a kérdésre, vajon mit tartana méltányos egyezségnek, az ügyvéd nem kívánta ismertetni álláspontját. Bárándy György január 21-én mondta el az MTI-nek, hogy a ToiFor Kft. peren kívüli egyezséget ajánlott Varga-Balázs Péter családjának. Az ügyvéd korábban közölte, hogy a ToiFor Kft.-t vagyoni és nem vagyoni kártérítésre fogja felszólítani.

A 27 éves győri Varga-Balázs Péter közel két hónapja élt és dolgozott civilként Irakban, amikor november 17-én egy amerikai ellenőrző pontnál életét vesztette. A hírek arról szóltak, hogy amerikai katonák lőtték le járműjében a fiatalembert. A halotti anyakönyvi kivonat szerint repeszdaraboktól származó törések, roncsolódások és vérzések okozták a fiatalember halálát. Az Egyesült Államok hivatalos jelentése a haláleset körülményeiről a Külügyminisztérium pénteki tájékoztatása szerint még nem érkezett meg.