A tiszai ciánszennyezésről emlékeztek Szolnokon

MTI
2004.02.01. 22:34
A Tisza élővilágának emléknapja alkalmából a folyón 2000 februárjában levonult cianidszennyezésre és a pusztító méreg elleni védekezésre emlékeztek vasárnap Szolnokon.

A város önkormányzatának rendezvényén Botka Lajosné polgármester elmondta a Tisza nemcsak természeti értékei, szépsége miatt nélkülözhetetlen hanem 2003 tavaszáig a város lakóinak legfontosabb ivóvízbázisaként is szolgált.

Az emlékezést követően a résztvevők lesétáltak a folyópartra, és egy-egy szál virágot a vízbe dobva köszöntötték az újjáéledt Tiszát.

A folyót ért ökológiai katasztrófát az idézte elő, hogy 2000. január 30-án Romániában 25-30 méter szélességben átszakadt az aranymosással foglalkozó nagybányai Aurul romám-ausztráliai bányaipari vállalat Zazar község mellett lévő ipari derítőjének gátja.

Az erősen mérgező, szennyező anyag 2000. február 1-12. között vonult le az Alföld folyóján.

A környezeti katasztrófa Magyarországon mintegy másfél millió embert veszélyeztetett, tömeges halpusztulást okozott, és ezer, halászattal vagy vízparti turizmussal foglalkozó ember megélhetését tette bizonytalanná.

Szolnokon február 9-én volt legkritikusabb nap, amikor a szennyezőhullám elvonulása idején a vízmű a nyersvíz-kivételét több órán át szüneteltette, és a város, valamint a környező kistelepülések 120 ezer lakosát az előre tartalékolt vízből látták el.

Az Országgyűlés február elsejét 2000 júniusában hozott határozatával nyilvánította a Tisza élővilágának emléknapjává.