Tölgyessy: Távolodnánk a nyugati parlamentáris rendszerektől

MTI
2004.02.18. 23:42
A költségvetés rossz helyzetében gazdasági, szociális ígéreteket nem tehetett a kormányfő, sőt, Medgyessy Péter keddi országértékelésében arról beszélt, hogy további megszorítások lesznek - mondta Tölgyessy Péter fideszes képviselő, az SZDSZ egykori elnöke a Klubrádió szerda esti Kontra című műsorában

Úgy fogalmazott: "ebben a helyzetben lehetett valakinek az ötlete, hogy közjogi javaslatokkal jöjjenek elő, azt demonstrálva, hogy a szocialista párt a politikai békesség, a politikai összefogás oldalán van".

A kormányfő közvetlen elnökválasztásra, kisebb parlamentre és közös európai parlamenti listára vonatkozó javaslatáról szólva Tölgyessy Péter rámutatott: ennek van olyan része, főleg a közös lista, amiről, "ha józanul belegondol, mindenkinek tudnia kellett, hogy nem lehet elfogadni".

A közvetlen elnökválasztásról szóló javaslat az egész közjogi szerkezetet megváltoztathatja. A térség minden országában, de Magyarországon különösen erősek a közvéleményben az antiparlamentáris érzések, mivel nagyon sokan gondolják, hogy a parlamentben nem az ország dolgaival foglalkoznak.

"Nagyon könnyen megvalósulhat Magyarországon is, hogy a parlamentellenes érzelmek hatalmas mértékig leértékelik parlamenterizmust, és mivel valakinek az országot vezetnie kell, felértékelik az elnököt" - mondta Tölgyessy, hozzáfűzve, ez jelentős eltávolodást jelent a nyugati parlamentáris szerkezetektől.