József, Bánk
-6 °C
0 °C

Medgyessy: Új minőség, az európai szuverenitás jön létre

MTI
2004.02.20. 17:04
Május 1-jén nem a célszalagot szakítjuk át, hanem rajtvonalhoz állunk, s tudjuk, hogy az első három év nehéz lesz - hangsúlyozta pénteken Bécsben a magyar miniszterelnök.

Medgyessy Péter az Europa:ische Rundschau folyóirat jubileuma alkalmából tartott rendezvényen - amelyet Esélyek és veszélyek a kibővített Európai Unióban címmel szervezetek - egyebek között kiemelte: nem értene egyet az olyan vélekedéssel, hogy a szervezet bővítése esélyt jelent a csatlakozók, és veszélyeket a jelenlegi tagországok számára. Hangsúlyozta, hogy a bővítés minden ország számára igazi esélyt teremt.

A kormányfő nagy kérdésnek nevezte, hogyan egyeztethető össze a nemzeti öntudat és az európai szuverenitás kérdése. - Ne áltassuk magunkat! Ha erős, közös Európát akarunk, akkor a szuverenitás egy részéről le kell mondanunk! És ezt tisztességesen ki kell mondani, mielőtt azok mondják ki, akik ellenzik a közös Európát! Mi ezt tudjuk, és mégis lehet vállalni: alapvetően azért, mert új minőségű szuverenitás, egy európai szuverenitás jön létre.

Valamint azért, mert ez valójában - miközben lemondunk szuverenitásunk egy részéről - erősíti a nemzetek, az országok szuverenitását is - fejtette ki. Hozzáfűzte, hogy nagyon kényes kérdés ez egy olyan ország számára, amely a függetlenségét nem régen nyerte vissza. A miniszterelnök létfontosságúnak nevezte, hogy a magyar nemzeti kultúra tovább éljen a következő évszázadokban, s hagyományait folytathassa. - De ennek nincs semmi akadálya - hangsúlyozta.