Fábián, Sebestyén
-2 °C
4 °C

Az MSZP továbbra is támogatja Medgyessy ötleteit

MTI
2004.02.22. 18:43
A Magyar Szocialista Párt (MSZP) sajnálattal veszi tudomásul, hogy a közös EU-parlamenti listára tett javaslat nem talált egyetértésre a másik három parlamenti pártnál, ám ennek ellenére az általuk javasolt szerdai egyeztetést megtartják, ahol az EU-képviselők közötti további együttműködésről tárgyalnának - mondta Kovács László, az MSZP elnöke sajtótájékoztatón vasárnap Budapesten. A pártelnök hangoztatta: az MSZP támogatja Medgyessy Péter kormányfőnek a közös európai parlamenti választási listára, a köztársasági elnök közvetlen választására, illetve kisebb létszámú parlamentre tett javaslatát.

Kovács László szerint az általuk javasolt szerdai egyeztetés az EU-parlamenti választás etikai kódexének megalkotása miatt is nagy fontosságú. Ezzel kapcsolatban az MSZP írásban is elküldi javaslatait a Fidesz számára, amelyek többségével a pártelnök reménye szerint a legnagyobb ellenzéki párt is azonosulni tud. Kovács László megerősítette egy, a 24 EU-parlamenti képviselő tagjaiból álló koordinációs tanács felállításának szükségességét.

Az ott megtárgyalandó témák közül Kovács László megemlítette az EU-alkotmány véglegesítését, a tagállamok EU-bizottságba küldendő biztosainak egyenlőségét, a kisebbségi jogok gyakorlati biztosítását, az unió 2007-2013 közötti költségvetésének megtárgyalását, az EU-s alapokból igényelhető támogatásokat, a munkaerő szabad áramlásának biztosítását, a közös biztonság- és védelempolitika kérdését, valamint az unió további bővítését. Emellett az MSZP elnöke kiemelte a kormányzó, illetve az ellenzéki pártok, valamint az Országgyűlés belföldi együttműködésének javítását, amelyre a szocialisták elkészítettek egy törvényjavaslatot. Az agrárium helyzetének javítását is kiemelt feladatnak tekintik a szocialisták.