Vádemelési javaslat az Agrármarketing Centrum Kht. ügyében

MTI
2004.02.24. 19:35
Vádemelést javasolt a rendőrség a Fővárosi Főügyészségnek a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium Közösségi Agrármarketing Centrum Kht. marketing tevékenységével kapcsolatban még 2001-ben elrendelt nyomozás eredményeképpen.

Tíz gyanúsítottat, köztük S. Lászlót, Torgyán József volt földművelésügyi miniszter egykori tanácsadóját és B. Lászlót, a kht. ügyvezetőjét, mintegy 49 millió forint kárt okozó hűtlen kezeléssel, vesztegetéssel és okirathamisítással gyanúsítják. A bűncselekményeket 2000-ben követték el, a rendőrség 2001-ben rendelte el a nyomozást, akkor még ismeretlen tettes ellen.

A nyomozás megállapította, hogy a kht. által kiírt pályázatokban nyertes cégek - az elkövetők előzetes szándékának megfelelően - nem, vagy csak részben teljesítették a pályázatban vállalt feladatokat. Példaként említette, hogy 2000 decemberében Debrecenben élelmiszer- és borbemutatót szerveztek volna. A pályázaton nyertes cég felvette a minisztériumtól az 5,3 millió forintot, a rendezvényt azonban nem tartották meg. A pénzösszegek egy része visszakerült S. Lászlóhoz, aki azonban mindvégig tagadta bűnösségét A Kehi feljelentése alapján nyolc ügyletből hétben állapítottak meg bűncselekményt.