Vince, Artúr
-7 °C
1 °C

Demszky ellenében kitart a kulturális bizottság a Teleki-szobor mellett

MTI
2004.02.25. 18:51
A főpolgármester javaslatát elutasítva nem vonta vissza a Teleki-szobor felállítását engedélyező januári határozatát szerda délutáni ülésén a főváros kulturális bizottsága, így a Fővárosi Közgyűlésnek kell végleges döntést hozni. Demszky Gábor azért kezdeményezte a bizottság határozatának visszavonását, mert az időközben kialakult vita alapján úgy vélte, hogy nincs társadalmi konszenzus Teleki Pál XX. századi magyar miniszterelnök történelmi szerepének megítélésében.

Moskovits Péter (MSZP) a főpolgármester levelét felkarolva, a bizottsági elnök javaslatát módosítva indítványozta a korábbi döntés visszavonását, hogy ezáltal nyugvópontra kerüljön ez a kérdés. Javaslatát azonban csak a szocialisták támogatták, az SZDSZ az ellenzékiekkel, köztük a MIÉP-es alelnökkel együtt leszavazta.

Körmendy Ferenc (SZDSZ) bizottsági elnök előterjesztésében kitért arra, hogy a Teleki-ügy a társadalmi vita alapján kulturális szakkérdésként már nem kezelhető. Javasolta, hogy a társadalmi tiltakozás miatt a közgyűlés mint politikai döntéshozó fórum foglaljon állást.