SZDSZ: privatizálni kell a még meglévő állami vagyont

MTI
2004.02.29. 13:57
Magánkézbe kell adni a még meglévő állami vagyont; a privatizációnak kellően átgondolva folytatódnia kell - közölte Kuncze Gábor, az SZDSZ elnöke vasárnap, Budapesten tartott sajtótájékoztatóján.

"Az SZDSZ továbbra is azt mondja, hogy az államnak egy-két, alapfeladatokat ellátó szervezeten kívül minden tulajdonát magánkézbe kell adni" - fogalmazott a kormánypárti politikus. Kifejtette, hogy vélekedése szerint nincs demokrácia és piacgazdaság kellően erős magántulajdon nélkül.

"Ezerszer bebizonyosodott, hogy az állam rosszabb tulajdonos, mint bármilyen magántulajdonos" - szögezte le Kuncze Gábor. Kuncze Gábor ide sorolta például a honvédelmi, rendvédelmi feladatokat ellátó társaságokat. Egy kérdésre válaszolva elmondta: több száz milliárd forint állami vagyonról van szó, amelyet még ebben a ciklusban lehetne értékesíteni.

Csillag István gazdasági miniszter úgy fogalmazott: a privatizációt nem egyszerűen folytatni kell, hanem fel kell pörgetni. Rámutatott, hogy "amikor volt privatizáció, akkor volt gazdasági növekedés, amikor nem volt privatizáció, a pangás időszaka következett".