Alternatív Kossuth-díj Döbrentei Kornél költőnek

MTI
2004.03.04. 23:12
Döbrentei Kornél költőnek ítélték az idén az alternatív Kossuth-díjat, kizárólag költői kvalitásai alapján - erről az elismerést gondozó alapítvány kuratóriumának tagja, Gyurkovics Tibor író tájékoztatta csütörtökön az MTI-t. Döbrentei Kornél már 2003-ban is esélyes volt a kitüntetésre - mondta Gyurkovics Tibor, az Alternatív Magyar Művészeti Díj Alapítvány kuratóriumának tagja. Indoklásul hozzátette: "Igen kemény, eredeti nyelvezetű költőnek tartjuk, aki Nagy László hagyatékát, versnyelvét viszi tovább. Azt a nemzeti vonalat képviseli, ami számunkra a költészetben preferálandó."

Döbrentei kortársai, barátai rendre kapják a díjakat, ő pedig rendre kimarad ebből - mutatott rá az író. Ismertetése szerint tavaly végül Wass Albert erdélyi magyar írónak ítélték - posztumusz - az alternatív Kossuth-díjat. Mint idősebb, nagy nemzetközi tekintélyű író ő előbbre rukkolt - mondta. Kérdésre elmondta, a Tilos Rádió előtti tüntetésen elmondott beszéde után nincs-e politikai töltete, hogy éppen Döbrentei Kornél kapja a kitüntetést, Az alternatív Kossuth-díjnak az volt a feltétele, hogy ne legyen benne politika, mert "a kormányok politika szerint szokták adni nagyrészt a Kossuth-díjat".

"Nem érdekel a Tilos Rádió, nem érdekel, ki, hogyan vélekedik erről, de az biztos, hogy mi most nem ezeknek az eseményeknek az ürügyén döntöttünk Döbrentei Kornél kitüntetéséről, hanem még ezeket megelőzően."