Olcsóbb gyógyszerekért tárgyal a kormány a gyártókkal

MTI
2004.03.10. 18:15
A kormány szerdai ülésén felhatalmazta az egészségügyi minisztert, hogy a lakossági gyógyszerkiadások növekedésének megállítása érdekében kezdeményezzen tárgyalásokat a gyártókkal - jelentette be a kormányszóvivő, a kabinet ülését követő sajtótájékoztatón, Budapesten.

Gál J. Zoltán elmondta: együttműködési készségük kinyilvánítására a termelők és a forgalmazók péntekig kaptak határidőt. Hozzátette: a cégek esetleges elutasító magatartása esetén a kormánynak lehetősége lesz, hogy az Európai Unióban jogszerűen alkalmazható szigorú gyógyszerszabályozást léptessen életbe.

A kormányszóvivő hozzátette: a kabinet sajnálattal értesült arról, hogy a lakosság gyógyszerterhei januárban a tervezettnél jelentősebb mértékben növekedtek.

Közölte: a választásokat követően, 18 hónap alatt 116 milliárd forinttal, azaz 64 százalékkal növekedett a gyógyszertámogatás összege. "Ezt a világon egyedülálló, példátlan társadalombiztosítási gyógyszerkiadás-növekedést az állampolgárok által befizetett adóból és járulékokból nem lehet tovább finanszírozni" - hangsúlyozta Gál J. Zoltán.

Szavai szerint a kormány nem hajlandó engedni a gyógyszergyártók javaslatainak, amelyek a betegek terheit növelnék, mert már az eddigi lakossági kiadás-növekedést is túlzottnak ítéli, főleg az állam által eddig nem befolyásolt, nem támogatott gyógyszerkörben.

"Semmi jóra nem számíthatunk" - jelentette ki az ellenzéki politikus.

Halász János a kormányszóvivői tájékoztatón elhangzottakra reagált, miszerint a kabinet felhatalmazta az egészségügyi minisztert, hogy a lakossági gyógyszerkiadások növekedésének megállítása érdekében kezdeményezzen tárgyalásokat a gyártókkal.

A fideszes politikus kijelentette, a Medgyessy-kormány felrúgta az Orbán-kabinet által a gyógyszergyártókkal kötött megállapodást, és ez vezetett a mostani drasztikus áremeléshez.