Tóth vitatkozik Demeterrel

MTI
2004.03.11. 20:59
Tóth András, a polgári nemzetbiztonsági szolgálatok irányításában közreműködő politikai államtitkár az MTI-nek nyilatkozva csütörtökön cáfolta Demeter Ervinnek gyakorlatilag minden állítását, amelyeket a volt titkosszolgálati miniszter az elmúlt két napban a titkosszolgálatokra és az azokat felügyelő államtitkár tevékenységére vonatkozóan tett. A nyomozó hatóságok 546 a brókerügyet érintő telefonlehallgatási jegyzőkönyvet kaptak meg, és ezeket nem a nemzetbiztonsági szolgálatok válogatták ki - közölte az államtitkár. Hozzátette: a nyomozó szerv a nyílt nyomozás megindítását követően megismerte és megkapta mindazokat a jegyzőkönyveket, amelyekre - az összes ilyen irat tartalmának tanulmányozása után - igényt tartott.

"Rejtély, hogy honnan veszi a hetes számot a képviselő" - mondta Tóth András Demeter Ervin a brókerbizottság elmaradt szerdai ülése után tett kijelentésére utalva. A bizottság elnöke, a volt miniszter "nem cáfolt lapjelentés szerint azt is elmondta", hogy a lehallgatási jegyzőkönyvek közül csak hetet csatoltak a nyomozóhatóságnak megküldött feljelentéshez - emlékeztetett a titkosszolgálatokat felügyelő államtitkár.

Tóth András felidézte, hogy a jegyzőkönyvek átadásáról az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának 2003. szeptember 9-i ülésén tájékoztatást adott az Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) főigazgatója. Természetesen a nyomozó hatóság egyetlen iratot sem vitt el azok közül, amelyeknek a nyomozás tárgyához nincsen közük - fűzte hozzá.