Medgyessy normális politikai légkört szeretne

MTI
2004.03.13. 10:04
Medgyessy Péter az európai uniós ügyekben a pártok összefogását, a reformok képviseletéhez pedig "normális politikai légkör" kialakítását szorgalmazta egy szombati lapinterjúban. "A területfejlesztés, a közszolgálat és a közigazgatás kérdésében tennénk óriási lépéseket, csakhogy az ellenzék nem hajlandó hozzájárulni kétharmados törvények módosításához" - mondta a miniszterelnök a Magyar Hírlapnak adott interjúban.

"Az ilyen reformokat és azok fennmaradását csak normális politikai légkörben lehet képviselni" - tette hozzá. A parlamenti pártok közös európai parlamenti listájára vonatkozó korábbi felvetését firtató kérdésekre Medgyessy Péter Ausztria példáját hozta fel, ahol "12 éven keresztül kormányzott a szociáldemokrata párt a néppárttal úgy, hogy egyáltalán nem vallottak azonos értékrendet". Hozzátette ugyanakkor, hogy a nagykoalícióra Magyarországon "nem érett meg a helyzet, ez 2006-ban biztosan nem aktuális". Arra azonban megérett a helyzet, hogy "legalább az európai ügyekben közösen lépjenek fel a pártok" - hangsúlyozta a kormányfő.

Az MSZP leendő, új elnökével kapcsolatban közölte: nagyon fontos, hogy kivel kell együtt dolgoznia, "hogy egy olyan modern, dinamikus ember legyen, aki jó hatással van a baloldal jövőjére". "Véleményem van, jelöltem nincs" - mondta a miniszterelnök.