A Fidesz szerint csak 25 év alatt valósul meg az árvízvédelmi program

MTI
2004.03.13. 12:02
Az az összeg, amit a kormány elkülönített árvízvédelemre, ahhoz elég, hogy a Vásárhelyi-terv fejlesztései 25 év alatt valósuljanak meg - mondta Medgyesi Balázs, a Fidesz Zöld Tagozatának vezetője szombaton Budapesten, a Pénzügyminisztérium előtt tartott sajtótájékoztatón.

A politikus szerint Medgyessy Péter miniszterelnök többször "fogadkozott", hogy az árvízvédelem kimarad a költségvetési átcsoportosításokból, "azt vártuk, hogy ezek után nem fogja érinteni a Draskovics-csomag, ez a megszorító intézkedéscsomag az árvízvédelmet, amely végigsöpört fűnyíró-elv szerint a magyar költségvetésen".

Hozzátette: ennek ellenére a csomag keretében mintegy 1,2 milliárd forintot vontak el a felső-tiszai, közép-tiszai és bodrogközi árvízvédelmi gátak megerősítésére elkülönített összegből.

Szavai szerint "a kormánynak sürgősen intézkednie kellene annak érdekében, hogy történjen valami, sürgősen jelentős pénzeket kell átcsoportosítani a Vásárhelyi-tervre, hogy lecsökkentsék ezt a 25 éves időszakot".

Medgyesi Balázs nyomatékosan arra kért minden Tiszáért aggódót, hogy "ne küldjenek pénzt a Pénzügyminisztériumnak vagy a kormánynak, mert ezzel a pénzzel is csak az történne, mint a többivel, három percen belül Draskovics Tibor elvonná vagy átcsoportosítaná". Hozzáfűzte, hogy ez ne történhessen meg, hat darab homokzsákot hoztak a minisztériumnak és azt javasolják, hogy mások is ilyen módon segítsenek.