Eörsi István pert vesztett Schmidt Máriával szemben

MTI
2004.03.18. 16:10
Első fokon 150 ezer forintos nem vagyoni kártérítés megfizetésére kötelezte a Fővárosi Bíróság csütörtökön Eörsi István írót, mert "züllött figurának" nevezte Schmidt Máriát.

A XX. Század Intézet vezetője félmillió forintos kártérítést követelt az írótól azért, mert egy publicisztikájában úgy fogalmazott róla: "történelemhamisításra specializálódott üzletasszony", "párt-holdudvaronc", illetve "züllött figura".

A Fővárosi Bíróság úgy ítélte meg, hogy az első két kifejezés belefér a véleménynyilvánítás szabadságába, a "züllött figura" azonban indokolatlanul sértő, bántó, megalázó és személyiségi jogi jogsértést valósít meg.

Az ügy előzménye az volt, hogy a XX. Század Intézetben Schmidt meghívására egy történész tartott előadást, amelyben azt ecsetelte, a nácik "humánusan" jártak el, mivel a gázkamrákban a az áldozatok negyven másodperc alatt meghaltak. Az előadás egyik holokauszt-túlélő hallgatója erre azt mondta, az előadó próbálja ki magán a "humánus" eljárást. Ezt követően Schmidt Mária és az intézmény közleményt adott ki, amely kijelentette, aki mást gázkamrába küld, maga is náci.

Eörsi István az ítélethirdetést követően az MTI érdeklődésére megjegyezte: úgy látszik vannak szavak, amelyeket törvényesen be akarnak tiltani. Ez ellentétes a művészet szabadságával - hangoztatta. Az író elmondta azt is, hogy fellebbez az elsőfokú ítélet ellen.