A Tanácsköztársaság idején meggyilkoltakra emlékeztek

MTI
2004.03.21. 21:14
A Tanácsköztársaság ideje alatt meggyilkoltakra és Mansfeld Péterre, az 56-os forradalmat követően kivégzett fiatalemberre emlékezett vasárnap a Tanácsköztársaságnak emléket állító IV. kerületi szobornál a Horthy Miklós Társaság, a Fidesz újpesti szervezete, a Kereszténydemokrata Néppárt és a Trianon Társaság.

A megemlékezés kezdetén fekete lepellel takarták le az MSZP káposztásmegyeri szervezetének, a Munkáspárt újpesti szervezetének és az Újpesti Munkásklubnak a szobornál elhelyezett koszorúit.

"A tegnap itt járt kommunistákkal ellentétben mi nem ünnepelni, hanem gyászolni jöttünk. Gyászolni a magyar történelem Muhit és Mohácsot megszégyenítően véres 133 napját, gyászolni azt a sok száz ártatlan áldozatot, akiket a 133 napos vörös terror alatt túlnyomórészt ítélet nélkül és sokszor vadállati kegyetlenséggel öltek meg" - mondta Dobai Miklós, a Horthy Miklós Társaság elnöke beszédében.

Mansfeld Péterre emlékezve közölte: "Tudjuk, hogy a Kádár-korszaknak kedvence volt a ,19-es Tanácsköztársaság, ebből hitet és szadizmust merített olyannyira, hogy kikiáltásának 40. évfordulóját valami rendkívülivel akarta megünnepelni, emberáldozattal".

A megemlékezésen mintegy százan vettek részt, köztük Nagy István, Újpest fideszes alpolgármestere és Bartók Béla, a Fidesz újpesti szervezetének elnöke.

A Tanácsköztársaságot 1919. március 21-én kiáltották ki. A kommunista uralom 133 napja alatt meggyilkoltak számát máig nem tárták fel pontosan, egyes kutatók szerint az megközelíti az ötszázat.

Mansfeld Péter 1956 októberében, 15 évesen csatlakozott a Széna téri felkelőkhöz. A forradalom leverését követően a fiatalembert először életfogytig tartó szabadságvesztésre ítélték, majd az ítéletet halálbüntetésre változtatták, és 1959. március 21-én, néhány nappal 18. életévének betöltése után kivégezték.