Berta, Bettina
15 °C
26 °C

Nyolcszorosára növekedett a bírókat ért támadás, fenyegetés

MTI
2004.03.31. 16:32
Lomnici Zoltán főbíró a szegedi összbírói értekezleten szerdán úgy ítélte meg, hogy a táblabíróságok felállításával jelentősen gyorsult hazánkban az ügyek elbírálása.

A Legfelsőbb Bíróságról átadott, évek óta várakozó ügyeket a Szegedi Ítélőtábla háromnegyed év alatt szinte kivétel nélkül feldolgozta - mondta az ítélőtábla 2003-as munkáját értékelő összbírói értekezletet követő sajtótájékoztatón a Legfelsőbb Bíróság és az Országos Igazságszolgáltatási Tanács elnöke.

A táblabíróságok létrehozásával megváltozott a Legfelsőbb Bíróság szerepe, a korábban itt tárgyalt ügyek 60 százaléka volt fellebbezés, melyek átkerültek a ítélőtáblákra - közölte az összbírói értekezleten az elnök.

A bíróságok biztonságának kérdéséről szólva Lomnici Zoltán kijelentette: 2003 novemberében és decemberében összesen 28 fenyegetés, támadás ért bírót vagy bírósági épületet. Ez a szám több mint nyolcszorosa az előző év hasonló adatának.

"Fontos, hogy ne a bajok után lépjünk!" - mondta az elnök. Az elnök szerint megoldást az hozhat, ha az európai mintákhoz hasonlóan a felsőbb fokú bíróságok épületének őrzését a rendőrség látná el.