Illés Zoltán az EU bíróságához fordulna Bős ügyében

MTI
2004.04.15. 12:52
Illés Zoltán fideszes országgyűlési képviselő szerint Magyarország és Szlovákia európai uniós csatlakozása után megváltozik Bős-Nagymaros kérdése; így amennyiben a szlovák fél nem teljesíti a követelményeket, a politikus az Európai Unió bíróságához fordul.

Illés Zoltán csütörtöki sajtótájékoztatóján közölte, a Medgyessy-kormány tevékenysége Bős-ügyben visszalépést jelent az Orbán-kormány idején hozott intézkedésekhez képest. Mint mondta, EU-szakértők korábbi felmérése szerint Szlovákiának legalább az "elbitorolt víz" 65-66 százalékát kell visszajuttatnia a Vén Duna medrébe, ahová ma csak mintegy 17 százalék jut el. A magyar félnek Illés szerint kártérítési igénnyel kell fellépnie emiatt.

A képviselő üdvözölte a megkezdődött magyar-szlovák szakértői tárgyalásokat, ám megjegyezte, hogy a szlovák delegáció egyik vezetője "ott folytatja, ahol abbahagyta" és a magyar szakaszon is építést szorgalmaz. A képviselő kitért arra is, hogy a Medgyessy-érában érvényét vesztette az Orbán-kormány által hozott, Bősre vonatkozó határozata. Hozzátette, a Fidesz véleménye nem változott Bős-Nagymaros ügyében.