Péterfalvi ellenzi a parlamenti beléptetés szigorítását

MTI
2004.04.21. 20:57
Sérülhet az információszabadság, ha korlátozzák a parlament plenáris üléseire való bejutást - jelentette ki az adatvédelmi ombudsman szerdán az MTI-nek. Egy esetleges korlátozás "felvethet aggályokat, mert az információszabadság sérülhet (...)", ha megszorítás éri a közérdekű adatok nyilvánosságának 1992 óta kialakult rendjét - mondta el Péterfalvi Attila.

Az MTI annak kapcsán kérdezte meg az ombudsmant, hogy Mandur László az Országgyűlés szocialista alelnöke az RTL Klub egyik korábbi híradójában azt mondta: várhatóan csak azok a civilek látogathatják meg a parlament plenáris üléseit, akiket valamelyik képviselő meghívott, így a képviselő vállalná a felelősséget a látogató viselkedéséért.

Hétfőn négy, narancssárga pólót viselő fiatal "Ki Irakból!" feliratú transzparenssel és röpcédulákkal zavarta meg a plenáris ülést. A rendőrség rendzavarás miatt indított eljárást ellenük. Az adatvédelmi ombudsman közölte: "gyakorlatilag ezen a téren újra előállhat az a helyzet, hogy a sajtónak lesz valamiféle privilégiuma". Hozzátette: nem ismeri a konkrét terveket, azonban ha a "jelenlegi struktúrán változás történik a megszorítás irányába, akkor az felvethet további kérdéseket".