Cigánygyalázó feliratok Sátoraljaújhelyen

MTI
2004.04.22. 16:24
Közösség elleni izgatás bűntette miatt tett feljelentést ismeretlen tettesek ellen a sátoraljaújhelyi cigány kisebbségi önkormányzat a helyi rendőrkapitányságon - közölte csütörtökön az MTI-vel Dancs Mihály, a kisebbségi önkormányzat tagja. Dancs Mihály elmondta: a város négy pontján, négy idegenforgalmi eligazító tábla hátoldalára pingáltak a többi között ilyen szövegeket: "Fehér karácsony, a mocskos szemét cigányokat nagyon utálom, fehér karácsony ...". Mint kiderült ez a szöveg és nyomdafestéket nem tűrő folytatása az Egészséges fejbőr nevű, magát nemzetirock-együttesnek elkeresztelt szkinhed zenekar egyik dalából származik.

Dancs Mihály attól tart, ha a táblafestés folytatódik, abból komoly összetűzés is lehet a helyi romák és a magyarok között, ugyanakkor reméli, hogy csupán néhány megtévedt fiatal egyéni akciójáról van szó. Mindenesetre a feljelentéshez fotókat is mellékeltek bizonyítékként, a városellátó szervezet ugyanis csütörtök délutánra megtisztította a táblákat az ízléstelen feliratoktól.

Arra számítanak, hogy a Sátoraljaújhelyen a közelmúltban felszerelt belvárosi térfigyelő rendszer videofelvételeit visszaforgatva, esetleg fellelik a bűncselekmény elkövetőit. Erre már történt is kísérlet, azonban mostanáig eredménytelenül.