Drága a képviselői albérlet

Népszabadság
2004.05.04. 09:25

Összesen 278 képviselő igényli a 99 ezer forintos úgynevezett szállásköltség-térítést - derül ki a listáról, amelyet a Népszabadság kérésére az Országgyűlés Hivatala (OH) küldött meg szerkesztőségünknek. A felsorolás szerint olyanok is igénybe veszik a juttatást, akiknek bejelentett lakcímük van Budapesten, illetve a főváros közelében: a 278 törvényhozó közül összesen 39 Pest megyei, ezen belül 16 budapesti veszi fel havonta a csaknem százezer forintos albérleti hozzájárulást.

Különösen szembetűnő, hogy a vidéki képviselőknek járó juttatásból részesül a Fidesz várospolitikusa, Deutsch Tamás is. Az egykori sportminiszter a parlament alelnöki tisztségének betöltéséig a fővárosi közgyűlés Fidesz-frakciójának volt a vezetője. Kérdésünkre a politikus kifejtette: ő maga veresegyházi illetőségű; bár Budapesten él, a fővárosban nem rendelkezik lakóhellyel, ezért igényli a csaknem százezer forintos juttatást havonta.

Latorcai János (Fidesz), a független Boros Imre vagy a szocialista Filló Pál jóllehet a fővárosban rendelkezik lakással, mégis igénybe veszik, az albérleti hozzájárulást. Doszpot Péter és Varju László (MSZP), valamint Gémesi György (MDF) a főváros környékéről jár be a parlamentbe, de a lista szerint albérletet tart fenn.