A Fidesz kritizálja a kormányt eva-ügyben

MTI/Index
2004.05.07. 16:15
Fidesz szerint megdöbbentő, hogy a kormány az egyszerűsített vállalkozói adó (eva) bevezetésekor egy szóval sem utalt arra, hogy az EU-előírásokkal ellentétes jogszabály készül. Szerintük az ügyben felmerül az illetékes miniszterek felelőssége is. A Fidesz arra reagált, hogy az unió egyik illetékese csütörtökön úgy nyilatkozott: ha Magyarország nem változtatja meg az evára vonatkozó szabályozását, az EU szabálysértési eljárást indíthat ellene.

A Pénzügyminisztérium csütörtöki álláspontja szerint azonban az egyszerűsített vállalkozói adóra vonatkozó szabályozás megfelel az uniós áfa-irányelvnek. Ezt az álláspontot képviselte a Pénzügyminisztérium az Európai Unió illetékes szervezeteivel folytatott megbeszéléseken - tartalmazta a minisztérium közleménye.

Kuncze Gábor, az SZDSZ elnöke az Indexnek nyilatkozva csatlakozott a pénzügyi tárca álláspontjához és kiejlentette: meggyőződése szerint az eva megfelel az EU-elvárásoknak.

"Érthetetlen, hogy a gazdaság és a költségvetés számára kedvező intézkedésnek miért rohan neki ilyen vehemenciával a Fidesz" - közölte a szabad demokrata pártelnök. Rámutatott, hogy az egyszerűsített vállalkozói adó az adóterhek csökkentéséről és a válallkozok számára tisztább viszonyok teremtéséről szól. Megjegyezte: ezért hajlandóakk a vállalkozások több adót befizetni a költségvetésbe, mint korábban.