Medgyessy az igazságtalanságok csökkentéséről

MTI
2004.05.08. 17:22
A kormány két évvel ezelőtt megkezdte a társadalmi igazságtalanságok csökkentését, az adósságok törlesztését - mondta a miniszterelnök dél-alföldi körútja második állomásán, a Hajdú-Bihar megyei Komádiban szombaton, egy nagygyűlésen. Ez alatt az idő alatt átalakították az "igazságtalan" nyugdíjemelési rendszert, és két év alatt 17 százalékkal emelték a nyugdíjakat - jelentette ki Medgyessy Péter.

"Elkezdtük az igazságtalanságok csökkentését a nagycsaládosok esetében is, hiszen megemeltük a családi pótlékot. Fokozatosan ingyenessé tesszük a tankönyveket, és a rászorultak részére az iskolai étkeztetést" - közölte a kormányfő. A lakástámogatási rendszer megváltoztatásáról hozott döntést a miniszterelnök ezen a fórumon is felvállalta, mint mondta: "nem volt igazságos az, hogy az emberek befektetési céllal vettek fel állami támogatást".

A kormány ugyanakkor a lakáshoz jutás szociálpolitikai támogatását megemelte - tette hozzá. Medgyessy Péter közölte: az eddigi munka csak a kezdeti lépéseket jelenti, a további feladatok teljesítéséhez erős gazdaságra van szükség, ezért most kezdődik a fejlesztések, beruházások időszaka. Példaként említette, hogy az elmúlt két évben Komádi 400 millió forintot, a hozzá tartozó kistérség 2,5 milliárd forintot, Hajdú-Bihar megye pedig mintegy 18 milliárd forintot kapott fejlesztésre a kormánytól.