Néppárti tanácsadók a Fidesznél

Népszava
2004.05.13. 07:17
A Fidesz és az Európai Néppárt januárban kötött megállapodása alapján a nagyobbik ellenzéki párt is alkalmaz külföldi tanácsadókat - mondta a Népszavának Révész Máriusz. A Fidesz szóvivője szerint napi szinten ezek a tanácsadók nem vesznek részt a párt munkájában, így nincs szó kampány-felkészítésről vagy a szocialistáktól ismert kommunikációs képzésről.

Révész elmondta, az Európai Néppárt ülésein gyakran esik szó az európai parlamenti választásról, a választási kampányról is, ezért természetes, hogy a kampányhoz általában kapnak tanácsokat. Ezek a tanácsadók nem fizetett munkatársak, szerződéses kapcsolatban sem állnak a Fidesszel, tette hozzá. Elismerte ugyanakkor, hogy már korábban, a Fidesz szövetséggé alakításakor is kaptak instrukciókat, elsősorban francia kollégáktól, hiszen a párt átalakításánál jórészt az egységesített francia jobboldali párt, az UMP tapasztalataira támaszkodtak.

Ettől függetlenül más európai néppárti szervezetek is segítségükre vannak. Elmondta, elképzelhető, hogy a 2002-es választások előtt olasz tanácsadók segítették a Fideszt, de ők sem álltak hivatalos kapcsolatban a párttal. Akkoriban ugyanis, utalt rá Révész, a "Forza Italia" mozgalom szolgált mintául a Fidesz számára.