Nem tudják, hogy megsértette-e a választási törvényt egy postás

MTI
2004.05.13. 21:07
Nem állapítható meg, hogy megsértette-e a választási eljárásról szóló törvényt az a győri postás, akit a Győr-Moson-Sopron Megyei Területi Választási Bizottság (tvb) azért marasztalt el, mert bizonyítottnak látta, hogy a kézbesítő munkaidőben ajánlószelvények gyűjtését kísérelte meg - tartalmazza az Országos Választási Bizottság (OVB) csütörtöki határozata. Az OVB a tényállás kellő tisztázottságának hiányában változtatta meg a tvb döntését.

Az ügy még áprilisban kezdődött, amikor több tanú írásos, illetve telefonon tett nyilatkozatára alapozva, a tvb a választási eljárás megsértése miatt elmarasztalta a győri postást azzal, hogy munkaidőben, munkahelyén ajánlószelvény gyűjtését kísérelte meg. A tvb a bizonyítási eljárás során a tanúk nyilatkozatát fogadta el a postás tagadásával szemben. A kézbesítő megtámadta a tvb határozatát, így az ügy az OVB-hez került, amely megsemmisítette a döntést, és az eljárást megismételtette a tvb-vel. Az újra lefolytatott eljárás eredményeképpen a tvb ugyanolyan tartalmú határozatot fogadott el, amelyet azonban az OVB május 4-i ülésén megváltoztatott, mert véleménye szerint a tényállás kellő tisztázottságának hiányában nem volt megállapítható a szabálysértés. A tanúvallomást tevő állampolgárok ugyanakkor a Legfelsőbb Bírósághoz fordultak, amely megsemmisítette az OVB május 4-i döntését, és a testületet az eljárás megismétlésére kötelezte.

A Legfelsőbb Bíróság indoklása szerint minden olyan bizonyítékot az eljárás során értékelni kell, amely a panaszban foglalt állítások alátámasztására alkalmas lehet. Az OVB a megismételt eljárás során, a bizonyítékok áttekintő értékelését követően, újra megváltoztatta a tvb döntését, s e szerint a tényállás kellő tisztázottságának hiányában nem állapítható meg a szabálysértés. A határozat ellen, a meghozatalától számított három napon belül a Legfelsőbb Bírósághoz címzett kifogást lehet az OVB-nél benyújtani.