Megkezdődött a volt baktalórántházi önkormányzati vezetők büntetőpere

MTI
2004.05.17. 14:27
Megkezdődött hétfőn a baktalórántházi volt önkormányzati vezetők büntetőpere. A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei kisváros korábbi polgármesterét és jegyzőjét, valamint tíz társukat folytatólagosan, különösen nagy értékre elkövetett sikkasztással, illetve más bűncselekményekkel vádolják. A Baktalórántházára kihelyezett első napi tárgyaláson a vádiratot ismertették és megkezdte a 12 vádlott kihallgatását is.

A vád szerint az elsőrendű vádlott V. K. - aki a jobboldali pártok által létrehozott, de a függetlenek felé is nyitott Baktalórántházáért Választási Szövetség jelöltjeként lett a település polgármestere -, a másodrendű vádlott N. L. jegyző, valamint társaik törvénysértő módon rendelkeztek állami, önkormányzati és alapítványi pénzek felhasználásáról mintegy 100 millió forint értékben, valamint jogtalanul tartották vissza a helyhatóság által foglalkoztatott köz- és közhasznú munkások bérének, illetve a kifizetett önkormányzati segélyeknek egy részét 14 millió forint összegben.

A vádlottak kihallgatásán kiderült: a helyi, egykor kórházként működött Dégenfeld-kastély tulajdonjogát próbálták megszerezni a rendelkezések kijátszásával, szabálytalan pénzügyi manipulációkkal végeztek közműberuházásokat, megkurtították a köz- és közhasznú munkán alkalmazott állástalanok járandóságát, illetve szociális támogatását. A 12 vádlottas ügy tárgyalása - mivel a bíróságnak több, mint hatszáz tanút kell meghallgatnia - több hónapig tart majd.