Szilárda
0 °C
6 °C

Hatályon kívül az Orbán kontra Bozóki per ítélete

MTI
2004.05.20. 11:10
Hatályon kívül helyezte a Fővárosi Ítélőtábla csütörtökön másodfokon az Orbán Viktor kontra Bozóki András személyiségi jogi perben az elsőfokú ítéletet, mely elmarasztalta a politológust és a Magyar Hírlap kiadóját egy - a székházügy kapcsán az exkormányfőt illető - kijelentés miatt.

A Magyar Hírlap 2003. szeptember 5-i cikke szerint Bozóki András úgy fogalmazott: "amikor a Fidesz 1993-ban eladta a Tiszti Kaszinót, ma már tudjuk, hogy a közpénzből családok magánpénze lett. Orbán Viktor és környezete a politikusi létet használta fel a meggazdagodásra". A kijelentés miatt Orbán Viktor pert indított, első fokon a Fővárosi Bíróság elmarasztalta a politológust, illetve a kiadót, és egyetemlegesen arra kötelezte őket, hogy fizessenek meg félmillió forint nem vagyoni kártérítést. A Fővárosi Bíróság elsőfokú ítélete szerint az alperesek megsértették Orbán Viktor jó hírnevét, amikor olyan hamis látszatot keltettek, hogy a Fidesz által értékesített Tiszti Kaszinó bevételét Orbán Viktor, politikusi létét felhasználva személyes meggazdagodásra használta fel.

Az ügy alperesi fellebbezés nyomán került a Fővárosi Ítélőtáblára, amely csütörtökön kihirdetett végzésében eljárási szabálysértés miatt hatályon kívül helyezte az elsőfokú ítéletet, és új eljárásra utasította a Fővárosi Bíróságot. A tábla külön kiemelte, hogy az ügy érdemében nem foglalt állást, a hatályon kívül helyezés oka, hogy az alperesi kiadó tulajdonosváltozását illetően az ezzel kapcsolatos kötelező eljárási rendelkezéseket figyelmen kívül hagyták az elsőfokú eljárás résztvevői.