Piroska
-2 °C
5 °C

Alkotmányellenes az idegenrendészeti törvény?

2004.05.20. 14:27
A múlt év végén a Habeas Corpus Munkacsoport jogvédő szervezet támogatásával fordult az Alkotmánybírósághoz Pálfi Balázs, akinek lengyel élettársa csak úgy szerezhet tartózkodási engedélyt, ha Pálfi eltartottjaként tartják őt számon, ami nem fedi a köztük lévő viszony valódi jellegét. Míg azok a heteroszexuális párok, akiknek egyike nem magyar, de itt kíván letelepedni, dönthetnek arról, hogy az egyszerűsített letelepedésiengedély-eljárás érdekében összeházasodjanak-e, addig a homoszexuális élettársaknak nincs meg ez a lehetősége. Eközben az esélyegyenlőségi törvény rögzíti az egyenlő elbánás elvét azokban az ügyekben, amelyek függetlenek az érintett nemi hovatartozásától.

Az egyszerűsített letelepedésért családegyesítés címén folyamodhat a kérelmező, de ez csak a házastársakra és a házastárs gyemrekére vonatkozik, az élettársi viszonyban élők kívül maradnak a körön. Mivel ma Magyarországon az azonos neműek nem köthetnek házasságot, az idegenrendészeti törvény közvetett diszkriminációt valósít meg, vélik a Habeas Corpus tagjai.

Sajtótájékoztatójukon elhangzott, az esélyegyenlőségi törvény nem működik megfelelően, hiszen nincs összhangban bizonyos hatóságok működését szabályozó törvényekkel. Ezért újabb és újabb pereket kellett elindítani többek között meleg élettárs halála után történő öröklés ügyében és az élettárs halála utáni özvegyi nyugdíj esetében, annak ellenére, hogy az esélyegyenlőségi törvény már hatályba lépett. A szexuális kisebbségek jogaik kivívásában csak apránként haladhatnak, akárcsak nyugaton, mondta Juhász Géza, a Habeas Corpus igazgatója.