Az MSZP konkrét javaslatokkal megy a négypárti egyeztetésre

MTI
2004.05.23. 14:27
Az MSZP konkrét szöveggel készül a vasárnap délutáni négypárti egyeztetésre az európai parlamenti választási törvényről, de minden megoldás iránt nyitott - mondta Lendvai Ildikó, az MSZP frakcióvezetője vasárnap az MTI-nek.

"Viszünk egy konkrét törvénymódosítási szöveget, amelyben az van, hogy a követségeken dolgozók szedhessék be a szavazatokat" - közölte Lendvai Ildikó.

Hozzátette: a követségi dolgozóknak számlálniuk nem kell, a szavazatokat ugyanis futárpostával hazaküldenék az Országos Választási Bizottsághoz, s itt a pártok jelenlétében lehetne megszámolni azokat.

Lendvai Ildikó közölte: a nyilatkozatokból úgy tudják, hogy az SZDSZ és az MDF a javaslattal egyetért, a Fidesz álláspontja a vasárnap délutáni egyeztetésen derül ki.

Mint mondta, minden értelmes módosításra nyitottak, a cél az, lehetőleg a külföldön tartózkodók is gyakorolhassák választójogukat, de ez ne kerüljön az országnak 300 millió forint "bizalmatlansági adójába", ami a pártok közti bizalmi viszonyok elvesztése miatt merül fel.

"Magyarország nemzetközi megítélésére az unióban nyilván az hatna rosszul, hogyha magát a választást nem sikerülne megtartani. Biztos, hogy jobb lenne, ha egy olyan megállapodással állhatnánk fel, ami egyébként megfelel az unióban követett gyakorlatnak, mert ott is vagy levélszavazást, vagy elektronikus szavazást, vagy a legtöbb helyen, a követségi dolgozók bevonásával végzett szavazatszedést" alkalmaznak - mondta a frakcióvezető.