Famlía Kft. ügy: Medgyessy hazugságnak nevezte a vádakat

MTI
2004.05.24. 18:14
Az interpellációk sorában, valamint az azonnali kérdések és válaszok órájában is szó esett hétfőn az Országgyűlésben a kormányfő és az uniós pénzekért felelős államtitkár fiának közös cégéről. Mátrai Márta (Fidesz) interpellációjában arra volt kíváncsi, hogy etikusnak és összeférhetőnek érzi-e a kormányfő pozícióját és a fia cége által elnyert Matáv- és OTP-megbízást.

A miniszterelnök hazugságnak nevezte a vádakat és azt közölte, hogy a Matáv egy olyan kedvezményt vett igénybe, amely a társasági adóról szóló törvény értelmében a beruházások után automatikus módon jár, ha azt igénylik. Mátrai Márta a miniszterelnök válaszát nem fogadta el, mondván, Medgyessy Péter nem cáfolta az általa elmondottakat.

Répássy Róbert (Fidesz) az azonnali kérdések órájában azt a kérdést tette fel: helyes-e, ha az uniós csatlakozás első nyertesei közé tartozik Medgyessy Péter miniszterelnök fia. Azt is megkérdezte, volt-e szerepe a Matáv 3,2 milliárd forintos adókedvezményében annak, hogy a társaság 100 milliós megbízást adott Medgyessy Gergely és Baráth Gergely közös cégének brüsszeli lobbizásra.

Draskovics Tibor pénzügyminiszter azt mondta: 2002 óta megváltozott a helyzet Magyarországon, és már nem a kormányzati tisztségviselők családtagjai, barátai és üzletfelei élveznek mindenben elsőbbséget. Közölte, hogy a Matáv adókedvezménye normatív jellegű, és nem 3,2 milliárd forint értékű, hanem alig több, mint 200 millió.