Délután demonstrálnak a tanárok

Népszabadság
2004.05.28. 05:58
A közalkalmazottak reálbérének megőrzéséért demonstrál péntek délután három órától a Pénzügyminisztérium előtt a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) - felhívásukhoz csatlakozott az Egészségügyben Dolgozók Demokratikus Szakszervezete, valamint a Liga - értesült a Népszabadság. A szakszervezetek vezetői beszédet mondanak a József nádor téren, majd a résztvevők élő láncot alkotnak egészen az Oktatási Minisztériumig, ahol újabb beszédek hangzanak el. A PDSZ ezer-kétezer embert vár a tüntetésre.

A kormány és a megállapodást aláíró szakszervezetek szombaton tárgyalnak: ezen részt vesz a PDSZ is. Kerpen Gábor azt mondta: nem számítottak arra, hogy a kormány az utolsó pillanatra hagyja az egyeztetést, azért esik egybe a tárgyalás és a demonstráció időpontja. A legnagyobb oktatási érdekvédelmi szervezet, a mintegy 120 ezer tagot tömörítő Pedagógusok Szakszervezete nem vesz részt a tüntetésen, mert - mint vezetői fogalmaztak -, a tárgyalóasztal mellett szeretnének eredményeket elérni.

A BRFK sajtóosztályán a Népszabadság megtudta: a rendőrség tudomásul vette a demonstrációt, azzal a feltétellel, hogy a résztvevők csak járdán alkothatnak élőláncot.