Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Zengő-ügyben az ombudsman túllépte alkotmányos jogkörét

MTI
2004.05.29. 13:12
A Honvédelmi Minisztérium szerint meghaladja az ombudsman alkotmányos jogkörét a nemzeti katonai légtérellenőrzés és légtérfelügyelet szükségességének megkérdőjelezése, illetve annak megvalósítási módjára vonatkozó nyilatkozata - tartalmazza az a levéltervezet, amelyet az állampolgári jogok országgyűlési biztosának Zengő-ügyben tett jelentésére reagálva készített a szaktárca. A pénteken az MTI birtokába került dokumentumból kiderül, hogy a szaktárca véleménye szerint az ombudsman számos kérdésben túllépte alkotmányos jogkörét és jelentése több tárgyi tévedést tartalmaz. Mindezeket az elküldendő levél részletesen kifejti és a vonatkozó jogszabályokkal érvel. A dokumentummal a szaktárca Lenkovics Barnabás május elején nyilvánosságra hozott jelentésére reagál, amely szerint a radarállomás felépítése a Pécs melletti Zengőn a természetben visszafordíthatatlan károsodást okozhat, ahogy azt a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) állásfoglalása is megállapítja.

A Honvédelmi Minisztérium szerint viszont nem okozna visszafordíthatatlan változást az élő környezetben a mecseki Zengőre tervezett NATO-radar felépítése. A szaktárca jogászai által készített dokumentum felhívja a figyelmet: az előzetes környezetvédelmi hatástanulmány egyértelműen kimutatta azt, hogy a katonailag elképzelhető alternatívák közül a zengői helyszín jelenti a legkisebb környezeti beavatkozást. A levéltervezet szerint a minisztérium szakmai szervezeteit az MTA szakemberei nem keresték meg, "tudományos ismereteik pedig a konkrét adatok és információk megléte esetén jelentenének megfellebezhetetlen tudományos igazságot." A HM-dokumentum szerint a Zengő kiválasztása mellett szóltak azok az érvek is, hogy a hegycsúcs érintetlenségébe a már meglévő geodéziai mérőtorony megépítése is beavatkozott. Ugyancsak az érvek között van, hogy az erdei út szervizút céljára történő átalakítása kisebb beavatkozással megoldható. Az ombudsmani jelentés részletesen foglalkozik botanikai kérdésekkel is, ám ezek vizsgálata során nem veszi figyelembe a beruházás műszaki paramétereit - áll az elküldendő levélben.

A szaktárca tételesen cáfolja az ombudsman azon megállapítását, hogy a lokátor építését azért nem lehet jogszerűen elkezdeni, mert az engedélyek eljárási hibák miatt érvénytelenek vagy az elhúzódó eljárás miatt hatályukat vesztették. A minisztérium kifogásolja, hogy az ombudsman megkérdőjelezi a tárca katonai szakértőinek és az előkészítésbe bevont külföldi szakértők szakmai kompetenciáját, illetve hozzáértését is. A lokátor egy, a NATO által finanszírozott fejlesztési csomag része, amely a Cseh Köztársaság biztonságpolitikai érdekeit is érinti. A NATO gyakorlata szerint a lokátorok telepítésének esetleges módosítása az egész projekt újratárgyalását eredményezheti, amely veszélyeztetheti a cseh nemzeti vállalásokat is - közli a minisztérium. A szaktárca kommunikációs főigazgatóságán pénteken az MTI érdeklődésére csak annyit közöltek, hogy az ombudsmannak határidőn belül elküldik a válaszlevelet.