Gertrúd, Patrik
4 °C
4 °C

Braunra hivatkozva bírálja Medgyessyt a Fidesz

MTI
2004.05.31. 13:16
A két éve megígért 800 kilométernyi új autópálya esetében "sokadszorra omlott össze Medgyessy Péter miniszterelnök szavahihetősége" - mondta Répássy Róbert, a Fidesz országgyűlési frakcióvezető-helyettese hétfői budapesti sajtótájékoztatóján. A politikus ezt Braun Róbertnek, a Miniszterelnöki Hivatal távozó helyettes államtitkárának a tihanyi Média Hungary konferencián elmondott szavaival támasztotta alá, amit újságírók rögzítettek.

A rossz minőségű, de érthető hangfelvételen a helyettes államtitkár elmondja, hogy a kormány megalakulása után arról érdeklődött a Gazdasági és Közlekedési Minisztériumban, hogy mekkora autópálya-építési kapacitás van Magyarországon. Akkor derült ki, hogy "ha minden (...) gép azon dolgozik, hogy autópálya legyen, akkor lehet 110 kilométer autópályát építeni egy év alatt. És akkor nem épül semmi más" - közölte. A 800 kilométer autópálya megépítésének bejelentésére úgy került sor, hogy "valaki kitalálta az egyik oldalon, hogy 500, és aztán valaki azt mondta, 600, és akkor most legyen 800, és akkor ezt megírták" - tette hozzá Braun Róbert.

Répássy Róbert közölte: az autópálya-építési vita "a miniszterelnök szavahihetőségéről, valamint ígéretei fedezetéről szól". Az nem "blöff, ami bocsánatos bűn, hanem csalás", ha "valaki úgy vállal valamit, hogy tudja, az lehetetlen, teljesíthetetlen" - tette hozzá. Répássy Róbert a "szavahihetőség sokszori összeomlására" példaként hozta fel az otthonteremtési támogatások "lerontását", a diákoknak megígért ingyenes közlekedést, valamint a szív- és érrendszeri gyógyszerek ingyenessé tételének ígéretét.

Braun Róbert hétfőn sajnálatosnak nevezte, hogy Répássynak "törvénytelenül megszerzett és szövegkörnyezetéből kiragadott idézetekkel kell kampányolnia". Felháborító, hogy egy olyan politikai erő kéri számon a kormány autópálya-építési tevékenységét, amelyik kormányzása idején egyetlen kilométer autópályát sem adott át - jelentette ki Braun Róbert.

Braun a szakmai konferencián elhangzottakat felidézve azt mondta, hogy a választási kampányban megjelenő politikai demagógiáról és az adótudatosság hiányáról beszélt. Ennek kapcsán említette meg az ellenzék mai licitkampányát a gazdáknak, vagy más piaci szereplőnek adandó támogatásokról, illetve az autópálya-építésre vonatkozó 2001-2002-es ígéreteket.