Mádl újra az AB-he fordul

MTI
2004.06.01. 18:27
Mádl Ferenc köztársasági elnök előzetes alkotmányossági vizsgálatot kért a települési önkormányzatok többcélú kistérségi társulásáról szóló törvény ügyében az Alkotmánybíróságtól.

A május 10-én elfogadott törvény lehetőséget ad a települési önkormányzatoknak, hogy kormányrendeletben meghatározott úgynevezett többcélú kistérségi társuláshoz csatlakozzanak.

A törvény szerint kormányrendelet állapítja meg, mely települések alkothatnak többcélú kistérségi társulást, mely esetben lehet a társulásból kiválni, és mely esetben kell a társulást létrehozó megállapodást módosítani.

"A köztársasági elnök meglátása szerint a többcélú kistérségi társulások megalakulása olyan jelentőségű új eleme a magyar önkormányzati rendszernek, mely az egész rendszer átalakításának kiindulópontja lehet. Ezért többcélú kistérségi társulások szabályait törvényben szükséges megállapítani" - közölte az államfő sajtóirodája.

"Ilyen kérdésekben az alkotmány nem teszi lehetővé az Országgyűlés számára, hogy a döntés jogát átruházza a kormányra" - áll a közleményben.