A Nagyerdő védelmében tüntettek Debrecenben

MTI
2004.06.05. 15:04
Demonstrációval tiltakoztak a debreceni környezetvédők a Nagyerdő környezetének beépítése ellen szombaton. A tiltakozást az váltotta ki, hogy a helyi önkormányzat módosította a Nagyerdő beépítési tervét, és így lehetővé vált, hogy tizenhatlakásos társasházakat húzzanak fel a természetvédelmi terület szomszédságában.

"Magyarországon még sehol nem alkalmaztak védőövezetet az országos természetvédelmi területek körül, holott ezt előírja a természet védelméről szóló 1996-os törvény" - mondta Zsák Ferenc, a Tiszántúli Természetvédők Társulatának elnöke. A debreceni Nagyerdő lehetne az első hely az országban, amelyet a törvény által előírt védőövezet venne körül, tette hozzá.

A tiltakozások miatt az építési engedélyek kiadását felfüggesztették, de két társasház már megkapta a szükséges dokumentumokat. A természetvédők emiatt a közigazgatási hivatalhoz és a természetvédelmi hivatalhoz fordultak. A demonstráción bejelentették: levélben kértek segítséget Medgyessy Péter miniszterelnöktől és a koalíciós pártok vezetőitől.